AYIN ÜNLÜSÜ - MİMAR SİNAN

AYIN ÜNLÜSÜ - MİMAR SİNAN

09.01.2024 61

Dilimizin Zenginlikleri Projesi

 

Ayın Ünlüsü/Ocak: MİMAR SİNAN 

 

Etkinliklerimize Gönül Kuşu Çocuk Kütüphanemizden “Mimar Sinan ” isimli kitabımızı okuyarak başladık. Kitabımızın bizi götürmek istediği yeri kendimiz seçtik; Selimiye Camii … Dünyaca ünlü bu eserin dünyaca ünlü Türk mimarını tanıdık. 

 

Eserimize imza atan Mimar Sinan hakkında bilmemiz gereken önemli noktaları öğrendik. Mimar Sinan hakkında öğrendiklerimiz: 

- 29 Mayıs 1488 tarihinde Kayseri'de doğdu.

- 375 tane eser ortaya çıkardı.

- Gebze'de bulunan Çoban Mustafa Paşa külliyesi ( kesin olmamakla birlikte Mimar Sinan yapmıştır.)

- 17 Temmuz 1588 de İstanbul'da vefat etti.

 

Mimar Sinan'ı tanıdıktan sonra ustalık eserim dediği Selimiye Camii’den yola çıkarak boyama, kesme ve yapıştırma teknikleriyle sanat etkinliğimizi gerçekleştirdik. Etkinliğimizde bizlere dinlendirici müziklerimiz eşlik etti. 

 

Bizler de minik mimarlar olarak Koca Sinan'ın yolundan gittik. Yaratıcılığımızı kullanarak tahta bloklarımızla köprüler, camiler, evler tasarladık. Eserlerimizi oluştururken gerçek anlamda odaklanmıştık. Eserlerimizi bitirdikten sonra yapım aşamasını arkadaşlarımızla paylaştık. Eserlerimizde Mimar Sinan’ın etkilerini göz ardı edemeyiz. 

 

Ayın ünlüsü serimizde, topluma mal olmuş Türk aydınları tanımanın meyvelerini almaktan keyifliyiz. Geçmiş aylardan beri bizimle birlikte gelen ünlülerimizde yenileri için görüşmek üzere.

 

09-01-202409-01-202409-01-2024